Verkeerswerkgroep bs Vinkenbos     

Basisschool Vinkenbos heeft een verkeerswerkgroep.
De verkeerswerkgroep houdt zich bezig met de verkeersveiligheid om en nabij de school. 
Daarnaast organiseert de werkgroep diverse activiteiten, zoals Fietsseef (1x per 2 jaar), Streetwise (in samenwerking met ANWB, 1x per 2 jaar), Dode Hoekproject, verlichtingsactie en verkeersexamen.

De verkeerswerkgroep bestaat uit drie leerkrachten, twee ouders, en incidenteel een adviseur veiligheid en de wijkagent. De groep vergadert ongeveer 7 keer per jaar en onderhoudt contacten met de ouderraad.

Samenstelling verkeerswerkgroep:
Jan van de Riet, voorzitter
Tessa Aerts, secretaresse
Leon van Uunen, penningmeester en verkeersouder.
Kitty Brans-Brouwers lid en contactpersoon verkeersbrigade (voor de kinderen)
Tessa en Kitty zijn contactpersonen voor brigadiers volwassenen.
Jantina Braspenning lid
Gert Castelijn adviseur veiligheid
Peggy Tak wijkagent

Met vragen en/of suggesties op het gebied van verkeersveiligheid en/of een veilige schoolomgeving kunt u contact opnemen met Leon van Uunen, verkeersouder. Email: leon.van.uunen@hotmail.com


Tips om veilig naar school te gaanWat kunnen kinderen zelf doen?

Wil je veilig van en naar school? Dan hebben we de volgende tips voor jou :
    Ga ruim op tijd van huis. Dan hoef je je niet te haasten en kun je beter opletten. 
    Neem je bagage veilig mee, onder stevige snelbinders, in een fietstas of in een rugzak. Hang nooit een tas aan het stuur. 
    Sla je linksaf met de fiets? Kijk altijd eerst achterom. 
    Ga nooit vlak voor een auto langs. 
    Rood licht betekent stoppen! 
    Luister geen muziek, dan hoor je het verkeer niet. 
    Fiets je in de groep? Stoei niet en let op elkaar. 
    Houd op een drukke weg allebei je handen stevig aan het stuur. 
    Ga nooit naast een vrachtwagen fietsen. Blijf er liever op ruime afstand achter. Dat is veel veiliger. Wat kunt u als ouder(s) doen?

U kunt uw kind voorbereiden op de risico's die het loopt op weg van en naar school. Samen kunt u de belangrijkste verkeersregels doornemen en de route van en naar school verkennen. Als uw kind oud genoeg is om te fietsen, dan kunt u samen naar school gaan fietsen. Uiteindelijk is uw zoon of dochter oud genoeg om het alleen te doen.

Goede reflectie op de kleding is naast fietsverlichting belangrijk om gezien te worden.

Breng uw kinderen niet of zo min mogelijk met de auto naar school. U brengt hiermee andere kinderen in gevaar, omdat de drukte en chaos rondom school door autogebruik toeneemt. Wanneer u ver van de school woont, parkeer dan de auto niet in de straat van de school, maar een stukje van de school vandaan. U kunt samen het laatste stuk lopen.


Andere weggebruikers: wat kunt u doen?

Kinderen gedragen zich anders in het verkeer. U kunt er rekening mee houden dat kinderen geen minivolwassenen zijn. Ze kunnen heel veel dingen nog niet, zoals uit hun ooghoeken kijken. Of weten niet precies waar geluiden vandaan komen. De belangrijkste activiteit van kinderen is bovendien spelen en ze denken vaak niet na voordat ze iets doen. Daardoor kunnen ze plotseling oversteken, ineens uitwijken of andere onverwachte dingen doen.
Op uw hoede zijn en uw snelheid aanpassen, vooral in de omgeving van scholen, zorgt voor een grotere veiligheid van kinderen in het verkeer.

    Rijd 30 kilometer per uur in een woonwijk en bij een school. 
    Geef kinderen zoveel mogelijk voorrang. 
    Denk aan brommers en scooters op de rijbaan.