Veilig internet

Veilig internet
Hoe begeleid je als ouder je kind op Internet?
Windows XP
Een firewall is noodzakelijk...
Niet het internet op zonder virusprogramma!
Laat spyware niet toe...
Spam!
Wat is een hoax?
Fishing
Windows update
Weg met die popupvensters!
Een veilige browser
Uw kind en internet
Veiliger draadloos internet
Laat je niet hacken
 

Veilig internet

Aan veilig internetten moet je iets doen. Op deze pagina proberen we u hiermee op weg te helpen. Heeft u een kabel- of ADSL-aansluiting, dan ontkomt u hier niet aan. Met een telefoonaansluiting is het verstandig om ook maatregelen te treffen.

Buiten onze website is het verstandig om ook eens te kijken op: http://beveiliguwpc.arianvisser.nl/
Op deze website vind je veel informatie en tips over virussen, spyware (spionagesoftware), trojans, inbraak, spam en meer. Bovendien vind je een STAPPENPLAN met goede gratis software en tips om je computer te beveiligen tegen deze bedreigingen.

Nog een website over veilig internet.
 

Hoe begeleid je als ouder je kind op Internet?

Hoe zorg je dat kinderen zorgeloos, veilig op het net kunnen vertoeven? Door betrokken te zijn bij wat ze doen. Geen enkele ouder stuurt zijn kinderen zomaar de straat op, de grote stad in. Je vertelt ze wat ze daar kunnen verwachten, wat leuk is en wat niet, wat wel mag en wat niet. En in het begin blijf je er een beetje bij. Hetzelfde zou eigenlijk voor Internet moeten gelden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar het over gaat.

De website ‘Mijn kind online’ (www.mijnkindonline.nl) ondersteunt ouders bij veiligi internet-gebruik door hun kinderen.
 

Windows XP

Vanaf 8 april 2014 ondersteunt Microsoft niet langer meer Windows XP.
Wat betekent dat in de praktijk?

In Windows (en elk ander Operating Systeem) zitten veiligheidsgaten. Microsoft dicht deze veiligheidsgaten, wanneer ze op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Met Windows Update worden deze gaten op jouw computer gedicht.

Omdat Windows XP ondertussen al aardig lang bestaat, valt die ondersteuning weg en worden de gaten niet langer meer gedicht. Hackers weten dit natuurlijk ook en je mag er van uit gaan, dat die daar misbruik van gaan maken.
Natuurlijk heb je een antivirusprogramma geinstalleerd. Het probleem is echter, dat deze programma's de veiligheidsgaten in Windows XP niet kennen, waardoor hackers langs een achterdeurtje toch binnen kunnen komen.

Heb je nog een computer met Windows XP, dan kun je die alleen nog verantwoord gebruiken, als die niet met internet in verbinding staat...
 

Een firewall is noodzakelijk...
 
U zet uw voordeur niet wagenwijd open, zodat iedereen zo binnen kan komen, gewenst of ongewenst. Als u zonder voordeurbewaking het internet opgaat, kunnen er programma’s of gegevens op uw computer terecht komen, waar u niet om gevraagd hebt. U heeft dit niet in de gaten. Ongemerkt kunnen er ook programma’s of gegevens van uw computer wereldwijd verstuurd worden. Dit heeft u ook niet in de gaten!
Om dit te voorkomen, kunt u zo’n voordeurbewaker installeren. Dit noemen we een firewall. Windows heeft een ingebouwde firewall, die u aan kunt zetten. Deze firewall functioneert vanaf Windows XP met servicepack 2 naar behoren.
 
Wilt u niet lastig gevallen worden door veel veiligheidswaarschuwingen van aparte firewalls, maak dan gebruik van de Windows firewall. Inschakelen kan vanuit het beveiligingscentrum in het configuratiescherm.
De ervaring leert, dat enkele aparte firewalls zoveel beveiliging opleveren, dat het configuratiescherm niet meer benaderbaar is en dat er ineens problemen kunnen ontstaan met het herkennen van usb-sticks.
 
In de winkel verkrijgbaar:
Norton Personal Firewall
McAfee Firewall Plus
 
Een aantal gratis firewalls:
ZoneAlarm
Sygate Personal Firewall
Kerio Personal Firewall
Outpost Firewall Free
Comodo firewall

 

Niet het internet op zonder antivirusprogramma!
 
Virussen zijn (kleine) programma’s, die zichzelf verspreiden en het werken op de computer onmogelijk kunnen maken. Een virusprogramma kan zelfs in een fractie van een seconde uw harddisk wissen!Omdat er dagelijks nieuwe virussen bijkomen, is een virusscanner noodzakelijk, want vroeg of laat heeft u prijs!Heeft u een antivirusprogramma, dan moet u dagelijks de nieuwste virusdefinities van de website van de leverancier downloaden. Sommige programma’s doen dit automatisch: handig als u kabel of ADSL hebt.Het is mogelijk om via internet uw computer op virussen te laten scannen. Een kabel- of ADSL-aansluiting is dan wel gewenst. Is de eigen virusscanner geblokkeerd, dan is dit een mogelijke oplossing om een probleem te verhelpen.
 
Het microsoft antivirusprogramma (Security Essentials) functioneert naar behoren, zodat u dit gerust kunt downloaden en installeren. In de laatste vergelijkingstests scoren andere (gratis) virusscanners beter...
 
Antiviruspagina

Gratis virusscanners:
AVG Free Edition
Avast Free
Antivir Personal Edition
Bitdefender
ClamWin
Anti Malware Bytes
(heel goed; kan naast een ander virusprogramma gebruikt worden)

Installeer niet meer dan één virusprogramma!
 
Vaak is het even zoeken op de website van de antivirusproducent, maar het loont zeker de moeite: u kunt uw computer gratis beschermen.
 
Verschijnt er ineens een venster met viruswaarschuwing en is het duidelijk, dat dit niet van de eigen virusscanner is, ga daar niet op in!!! Als je daar gebruik van maakt, wordt er juist een virusprogramma geinstalleerd. Met alle gevolgen, zoals blokkades van bestanden, enzovoort !!! 
 

Laat spyware niet toe...

Programma’s, die Spyware of Trojan Horses worden genoemd, vormen ook een gevaar voor uw gegevens. Spyware probeert gegevens, die op uw computer staan, naar buiten te sturen. Niet echt leuk, als het uw credit-cardnummer, bankgegevens, of wachtwoorden zijn! Deze programma’s worden bij sommige (gratis) programma’s geinstalleerd.

Gratis antispyware-programma’s:
Spybot
Ad-aware
 

Spam!

Via email komen er steeds vaker ongewenste zaken binnen op de computer. Vertrouw geen enkele email, die u niet verwacht. Open geen mail, die bijvoorbeeld van Microsoft komt: gegarandeerd, dat u een virus binnenhaalt.
Zorg, dat de weergave van de berichten zo is ingesteld, dat u de inhoud van een email niet ziet, maar eerst op de gewenste email moet klikken, om deze te kunnen lezen.
Verwijder niet-vertrouwde email gelijk!
Spam is ongewenste email en kan virussen of spyware bevatten.
Er zijn programma’s, die gebruikt kunnen worden om spam terug te dringen.

Gratis anti-spamprogramma:
Mailwasher
Spam-pagina

 

Wat is een hoax?

Een hoax is een nepwaarschuwing, die u per email binnenkrijgt. De bedoeling is om het emailverkeer plat te leggen en om (soms) voor elkaar te krijgen, dat u bepaalde bestanden op de computer verwijdert.
Controleer bij zo’n waarschuwing ALTIJD eerst, of het een hoax is.
TIP: verzend u een bericht naar meerdere personen, plaats de adressen dan in het vak BCC. De anderen zijn u er dankbaar voor: adressen, geplaatst in dit vak zijn niet zichtbaar voor anderen. Die adressen kunnen dan niet opgespoord en misbruikt worden om er spam naar toe te sturen.

Gratis hoax-controle: Virusalert
 

Phishing
 
Een redelijk nieuw verschijnsel is phishing. Wat is dat?
Het is een vorm van inlichtingen inwinnen met als doel om uw bankrekening kleiner te maken.Op dit moment gebeurt het nog met automatisch vertaalde emails, maar de emails worden steeds geraffineerder. U wordt verzocht om gegevens terug te mailen; het gaat dan om pinpascodes, creditkaartgegevens, enzovoort. Het kan ook telefonisch gebeuren.
Banken verzenden geen mail, wel geadresseerde post. Ga dus niet in op per mail ontvangen bankberichten! 
 
GEEF NOOIT PINCODES AAN ANDEREN, ook al lijkt het of uw bank er om vraagt.
Uw bank zal er namelijk nooit om vragen!

Ga ook nooit vanuit een link in de mail naar de website van de bank: het lijkt of u bij de bank inlogt, maar er is een zeer grote kans, dat de website is nagemaakt en dat u bij de website van de crimineel komt [man in the middle].
Gevolg: een lege bankrekening...
 

Windows Update

Bij Microsoft kunt u gratis updates (nieuwe versies) downloaden voor o.a. Windows, Internet Explorer en Office. De veiligheidspatches zijn bedoeld om het hackers onmogelijk te maken, om van een veiligheidsfout gebruik te maken. Bekijk wel goed, wat u installeert: kies de goede taal en installeer niet te veel updates tegelijk.

Microsoft update
 


Weg met die popupvensters!

Heeft u ook last van zogenaamde popupvensters. Als u internet, dan komt er ongevraagd een nieuw venster te voorschijn, dat u zelf weg moet klikken. Een popupkiller haalt deze vensters automatisch weg. In de moderne browsers kunt u dat zelf instellen.

Gratis popupkillers op internet: pow
 


Een veiliger browser

Er zijn diverse internetbrowsers gratis te downloaden: firefox en Google Chrome. Deze kunnen gewoon naast internet explorer gebruikt worden. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Overigens is Internet Explorer met versie  8 en hoger een stuk veiliger geworden.
 


Uw kind en internet

Enig idee wat uw kind op internet doet?
Kijk voor deskundig advies op mijnkindonline.
Of kijk eens op Digifamilie...
 


Veiliger draadloos internet

Maakt u gebruik van draadloos internet (WiFi), let dan op onderstaande zaken:
 
Bij het instellen van de router geeft u een ander (veilig) wachtwoord op, om de routerinstellingen te kunnen wijzigen. Hackers kennen de standaard inlognamen en wachtwoorden van de routers en kunnen zo uw router instellen (en dat heeft u echt niet in de gaten...). U kunt na wijziging door een hacker zelf niet meer bij de instellingen!
 
Een veilig wachtwoord bevat hoofd- en kleine letters, cijfers en één of meer speciale tekens als ! # $ % ^ & * () en is minimaal 8 tekens lang. Dat geldt ook voor de versleutelingscode.
 
Een veilige versleuteling maakt gebruik van WPA, of beter nog WPA2. WEP is achterhaald en in seconden te kraken.
 
Een kleine hindernis is het instellen van Mac-adressen van computers, die gebruik mogen maken van het draadloos netwerk.
 
De naam van het netwerk (SSID) kun je beter veranderen: geen routermerk/model of familienaam gebruiken.
 

Laat je niet hacken

De consumentenbond heeft een speciale website geopend, waar veel vragen met antwoorden over veiliger internetten te vinden zijn.